Met het aanschaffen van twee i-suits investeert schoonmaakbedrijf AMC Groep in de gezondheid en ergonomie van haar medewerkers. Deze speciale pakken zijn ontwikkeld om het werk van een glazenwasser te verlichten. Tijdens een demo werden de glazenwassers geïnformeerd. Uiteraard trokken ze zelf de i-suit aan om het gevoel te ervaren.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Glazenwassers AMC voortaan in een gek pak: de i-suit

“9 van de 10 glazenwassers reageren in eerste instantie: “wat een gek pak” of “dat trek ik toch echt niet aan”, trapt Alex Verbugt van Boma Nederland af. “Je doet het niet voor AMC, maar voor jezelf. Je hebt maar één rug, één paar schouders en één nek. Dat zijn de drie meest voorkomende fysieke klachten van een glazenwasser.”

Hoe werkt de i-suit?

De i-suit is eigenlijk niet meer dan een harnas, met daaraan bevestigd een stalen buis, voorzien van een katrolsysteem. Door het katrol wordt 50% van het gewicht van de steel overgenomen. “Een telescoopsteel weegt zo’n 7,5 kilogram. Maar als je er heel de dag mee werkt komt het neer op het dubbele: 15 kilogram. Het harnas verdeeld het gewicht over het lichaam, wat zorgt voor een enorme ontlasting”, geeft Alex aan. De telescoopsteel wordt door middel van een clip aan de katrol vastgemaakt. En de glazenwassers kunnen aan de slag.

I-suit bril voor optimale ergonomie

Het enige wat met de i-suit nog niet ergonomisch is, is de nek. Want ook met het harnas aan blijf je omhoog kijken. Hier is een oplossing voor: een speciale bril met de glazen en spiegeltjes zo gemonteerd dat je recht vooruit kunt blijven kijken terwijl je de borstel boven je ziet. Resultaat: geen nekbelasting. Alex: “In het begin in dat heel erg wennen en na een uurtje ligt de bril terug in de bus. Mijn advies: gebruik de bril een half uurtje, leg deze daarna terug in de bus. En doe dit de volgende dag weer. Dan wen je er echt aan.”

Duurzame inzetbaarheid glazenwassers

Xander Hinten, Projectmanager Specialistische Reiniging bij AMC, was direct enthousiast bij het zien van de i-suit. “Innovatie vind ik enorm interessant. Hierbij ligt mijn focus altijd op de medewerkers. Hoe kunnen we het voor hen beter, makkelijkere en toegankelijker maken? En hoe kunnen zij op een goede wijze hun pensioen halen. De i-suite draagt op alle punten bij.” De uitdaging ligt in het daadwerkelijke gebruik op de werkvloer. Xander: “Door deze demo hebben ze ervaren welke voordelen het pak oplevert. Dat is stap één. Daarnaast wordt de i-suit een verplichting. Niet om de glazenwassers te pesten of plagen, maar zodat ze ook daadwerkelijk het pak gaan gebruiken en werken aan hun eigen lichamelijke gesteldheid. We gaan het gebruik controleren door het gebruik op te nemen in de werkplekinspecties die we steekproefsgewijs uitvoeren.”

Glazenwassers aan het woord

De glazenwassers waren in het begin erg sceptisch. Maar na de demo waren ze om. “Je kunt bijna met één hand de steel bedienen, zoveel scheelt het in gewicht. Enige nadeel is dat mijn spierballen verdwijnen”, zegt een lachende Hans, glazenwasser bij AMC Groep. Ook kwamen ze direct met tips ter verbetering, zoals een zonnebrilvariant van de bril en glazen op sterkte. Op naar de volgende stap!

Meer weten over de mogelijkheden voor glasbewassing door AMC Groep? Lees hier meer of neem contact met ons op.

<< Terug naar nieuws